Nätmomopolet/nätägare vs laddarutbyggnad

Vart uttråkad och satt i lite funderingar…
Har mycket släkt mot blekinegränsen och har funderat på hur Torsås kommun verkar helt immunt mot snabbladdare, efter Kalmar finns det inga laddare överhududtaget förrän i Jämjö.
Nog för att det är mycket glesbygd där, men hur det liljerar med nätägarna är ändå intressant.


Ovan är en slarvigt överlagd karta där jag placerat ChargeFinder över Nätägarkartan. De ljusblå partierna är Kraftringen Nät AB, som synes driver de elnätet i större delen av Torsås Kommun inkl. en del längre västerut i glesbygd.

Vet att samma bolag är aktivt i Skåne, gjorde en liknande där men ännu sämre, där går samma mönster ingen men inte lika sjävklart kanske.

Det är någonstans rimligt att det finns mest laddare där det finns folk såklart, men som i Torsås fall, har du inte en hemmaladdare kan du inte köra elbil, punkt.
Kommunhuset har några för hemtjänstens bilar, men that´s it.

Finns ju åtskilliga exempel i sådana här fall där Kommunen bygger och driftar i alla fall en laddare eller ett gäng långsamma stolpar ibland ihop med en leverantör åtminstone, t.ex Västervik energi som har sina loggor på de gamla laddarna men som driftas av InCharge, eller Högsby där kommunen bidragit med en laddare som driftas av Eon, det är dessutom en exakt lika stor kommun med skillnaden att den inte ligger längs en Europaväg.

Finns såklart flera fläckar i lander som helhet men i alla fall jag tycker det är anmärkningsvärt med centralorter 2024 som inte ens har en enda åtminstonde 50kW-laddare.

1 gillning

Enligt uppgift i Facebook-gruppen Elbilsladdning Sverige kommer Cheap Charge öppna en laddstation i Bergkvara inom kort.

På de stationer de öppnat hittills har de 12 x 300 kW i Bromölla och 16 x 300 kW i Hyllinge utanför Helsingborg.

3 gillningar

Har deras politiker förenklat och propagerat för elektrifiering?
Hur är policyn avseende tjänstefordon i hemtjänsten mm?
Policy avseende laddare på kommunalt ägda p-platser?
Tror du ser svaret där