Tesla lanserar Model Y utan baksät – i ett väldigt speciellt land

En Tesla Model Y med bara två säten fram låter som något som en hemmapulare skulle få till men faktum är att Tesla precis lanserat en sådan i Frankrike.

Den säljs bara till företag och det bakomliggande syftet är att slippa en del av fordonsskatten. I Frankrike så är det nämligen annan skatt på fordon som uppenbart inte kan användas privat.

Detta meddeladen en Tesla-chef i Frankrike i ett numera raderat Linkedin-inlägg.

Tesla has developed a 2-seater Model Y with a storage capacity of 2,158 liters and offering a range of up to 565 km (WLTP cycle). This model is eligible for commercial vehicle taxation.

Faktum är att den även kan vara aktuell för Danmark som har samma system. Det är därför vi ibland kan se vanliga personbilar i Danmark med annorlunda registeringsskyltar som kallas “Papegøje-tallrik” och uttaget baksätet – i stället sitter en stålram som skall hindra någon att någonsin sitta där.

I Sverige har vi ju inte mycket till fordonskatt och momsen på arbetsfordon är helt avdragsgilla – men då får de aldrig användas privat, det regleras dock med god körjournalshygien framför metallburar.

Det är också anledningen till varför tjänste- / förmånsbilar i Sverige bara kan dra av halva momsen. Det är en bra kompromiss mellan två världar där enbart den ena har avdragbar moms.

1 gillning

Den hade jag gärna sett i Sverige också. Körjournaler i all ära men ett fordon som är svårt/svårare att använda privat vore bra. Som en bekvämare skåpbil, helt enkelt.

1 gillning

Hög A-traktor potential

1 gillning

I Sverige får man dra av hela momsen på köpesumman på en pickup, oavsett storlek, men bara halva på en buss typ expert, proace och kangoo, vilket kan göra den dyrare.

Muppsystem men ganska likt.

Finns en lite konstig grej med det och det är att flaket måste vara separat från hytten altså en Ford F150 Lightning avdrag en Rivian inget avdrag

När Ford lanserade Maverick blev jag sugen på att ta hem en och dra hästsläp med men Skatteverket sa nej pga flak och kaross är i ett så det blev en Toyota Tundra istället med separat hytt och flak Undrar hur det var med gamla Skoda och VW pickisarna? har bara haft sådana som slängbilar och köpta utan moms

Regel Sverige i ett nötskal

Vi hade ju ett liknande system i Sverige tidigare, då man “lastbilsreggade” bilarna, då genom att ta bort baksätet etc.

1 gillning